خانه / جشنواره / رنگزاهای حاصل از میوه ها و سبزیجات

رنگزاهای حاصل از میوه ها و سبزیجات

در قالب طرح پژوهشی مطرح شد

 بهبود ثبات‌های عمومی رنگی ابریشم رنگرزی شده با رنگزاهای حاصل از میوه ها و سبزیجات 

پژوهش بهبود ثباتهای عمومی رنگی ابریشم رنگرزی شده با رنگزاهای حاصل از میوه ها و سبزیجات  که در گروه پژوهشی هنرهای سنتی، پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری انجام شد نشان داد که شیدهای حاصل از سبزیجات بسیار متنوع، درخشان و زیباترند.

به گزارش روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث ‌فرهنگی و گردشگری، سامرا سلیم پورآبکنارمجری طرح، ۲۶تیر ۱۴۰۰با اعلام این خبر گفت:ابریشم بدلیل درخشندگی ذاتی، زیردست نرم، راحتی در پوشش، آویزش مناسب، رطوبت بازیافتی خوب و استحکام بالایش بعنوان “ملکه الیاف” شناخته می‌شود.

عضو هیأت‌علمی گروه پژوهشی هنرهای سنتی، پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری افزود: این لیف پروتئینی آبدوست دارای گروههای عاملی مهمی نظیرهیدروکسیل، کربوکسیل و آمین است و به همین دلیل قابلیت اتصال با انواع ترکیبات از جمله رنگزاهای طبیعی را داراست.

سلیم پورآبکنار خاطرنشان کرد: رنگزاهای طبیعی بخاطر شیدهای منحصر به فرد، درخشندگی، عدم ایجاد حساسیت یا آلرژی برای پوست، غیر سرطان زا بودن، دوستدار محیط زیست، تجدیدپذیر بودن و زیست تخریب پذیری … گزینه های مناسبی برای رنگرزی نخهای ابریشمی قالی هستند از این رو، بافندگان سنتی تابلو فرشها و قالیچه های ابریشمی علاقه خاصی به استفاده از رنگزاهای طبیعی در رنگرزی سنتی ابریشم دارند.

او افزود: با این وجود، محدودیتهایی در رنگرزی ابریشم با رنگزاهای طبیعی همچون نرخ جذب پایین رنگزا، خطر رنگرزی نایکنواخت، محدودیت در تنوع شیدهای رنگی و ثباتهای عمومی رنگی پایین  وجود دارد که رنگرزان سنتی به منظور افزایش نرخ جذب رنگزاهای طبیعی و بهبود ثباتهای عمومی رنگی، عموما از دندانه‌های فلزی (نمکهای فلزی) استفاده می کنند که با مشکلات متعددی همچون تغییر شید رنگ، زبر شدن زیر دست کالا، کاهش ثبات نوری و سایشی کالای رنگرزی شده، آلایندگی محیط زیست (با خروج دندانه های فلزی در پساب) و… روبرو می شوند.

مجری طرح بهبود ثبات‌های عمومی رنگی ابریشم رنگرزی شده با رنگزاهای حاصل از میوه ها و سبزیجات تصریح کرد: بمنظور برطرف کردن این مشکل، پژوهش پیش رو بجای استفاده از دندانه های فلزی، تکنیک اصلاح سطح نخ ابریشمی با استفاده از سینتان (یک تانن سنتز شده) را پیشنهاد می کند که مهمترین دستاورد آن افزایش جذب میزان رنگزا، بهبود ثباتهای عمومی رنگی (شستشویی، نوری و سایشی)، شفافیت رنگ و زیردست نرم، نخ‌های ابریشمی است.

او گفت:علاوه بر این، برای رنگرزی نخ‌های ابریشمی از رنگزاهای حاصل از میوه ها (آفتابگردان، انار، سیب، بِه، نارنگی، پرتقال، هویج، آلبالو، آلو سیاه و لیمو شیرین) و سبزیجات خوردنی (نعنا، تَره، زردچوبه، سماق، روناس، چای سبز، بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز و کلم قرمز) در این طرح استفاده شده است.

 این پژوهشگر در پایان خاطرنشان کرد:نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که شیدهای حاصل از سبزیجات بسیار متنوع، درخشان و زیباترند.

درباره‌ی ماهین نیوز

پایگاه خبری تحلیلی بین المللی ماهین نیوز صاحب امتیاز و ومدیر مسئول : سید احمد حسینی ماهینی شماره مجوز 92/23363 وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تلفن 02136878594همراه09120836492 و 09190883546 طرح از غزنه تا غزه توسط احمد ماهینی کاندیدای ریاست جمهوری امریکا

حتما ببینید

دوسالانه ونیز

به گزارش سمیه سادات سلطانیان خبرنگار ماهین نیوز  در جشن دوسالانه ونیز: خراسانی‌زاده: رژیم صهیونیستی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *